Yüksek Lisans Dersleri, Kredi ve İçerikleri

Akademik Program                                                                                                 I Yarıyıl

Zorunlu/

RPD 519

Endüstride Rehberlik ve Psikolojik Danışma

3–0–3

*Tezli Programda Yarıyılda alınması gereken kredi sayısı 12 dir.

Akademik Program II Yarıyıl

RPD 702

Yüksek Lisans Tezi

Z

Tezli Programda Yarıyılda alınması gereken kredi sayısı 12’dir.

I.Yarıyıl
Akademik Program I Yarıyıl Ders İçerikleri

RPD 501

Çağdaş Psikolojik Danışma Kuramları

Dersin İçeriği

Belli başlı psikolojik danışma kuramları, kuramların temelini oluşturan ilkeler, teknikler ve uygulamalar, psikolojik danışma uygulamalarındaki yeni gelişmeler ve eğilimler.

RPD 503

Grupla Psikolojik Danışma İlke-Teknik ve Uygulamaları

Dersin İçeriği

Grupla psikolojik danışmanın amacı, ilkeleri, temel kavramları, grupla psikolojik danışmanın özellikleri, grupla psikolojik danışmada terapötik süreçler, grupla psikolojik danışma evreleri ve bu evrelerde kullanılabilecek temel tekniklerle ilgili beceriler.

RPD 505

Bilimsel Araştırma Yöntem ve Teknikleri

Dersin İçeriği

Bilim ve bilimsel bilginin tanımı ve özellikleri, bilimsel araştırmada aranan özellikler, bilgi edinme yolları, araştırma yöntemleri, araştırma probleminin seçimi ve tanımlanması, denence, metodolojisi, veri kaynakları ve raporlaştırma.

RPD 507

Davranış Bozuklukları

Dersin İçeriği

Normal ve anormal davranış normları, davranış bozukluklarının tanımı, belli başlı davranış bozuklukları, davranış bozukluklarının nedenleri, sınıflandırılması, belirtileri ve tedavisi.

RPD 509

Çağdaş Gelişim ve Kişilik Kuramları

Dersin İçeriği

Gelişim kuramları; evrimci psikoloji, Erikson (ve Marcia ), Kohlberg, Bandura, Chomsky, Piaget (ve neo-piagetçi görüşler), Vygotsky; özel gelişim alanları: çizgi, oyun, kural, vb.
Kişilik kuramları: Sheldon ve Kretschmer, Freud, Adler, Jung, Horney, Allport, Sullivan, Lewin; özel kişilik kuramları: Big-5, doğum sırası, vb.

RPD 511

Okul Danışmanlığında Güncel Konular

Dersin İçeriği

Gelişimsel rehberlik, kapsamlı rehberlik ve psikolojik danışma programı, sınıf rehber öğretmenliği program modeli.

RPD 513

Mesleki Gelişim Kuramları

Dersin İçeriği

Meslek seçimiyle ilgili temel kavramları ve mesleki danışmada kullanılan mesleki gelişim kuramları.

RPD 515

Çağdaş Aile Danışma Kuramları ve Uygulaması

Dersin İçeriği

Aile içi ilişkiler ve ruh sağlığı, aile danışmanlığının amaç, ilke ve teknikleri, aile içi ilişkilerin geliştirilmesi için yapılabilecek bazı yardımlar, belli başlı aile danışmanlığı kuramları, kuramların esasını oluşturan ilkeler, teknikler ve uygulamaları.

RPD 517

Test Geliştirme Teknikleri

Dersin İçeriği

Test geliştirme teknikleri; test geliştirme ile ilgili temel kavramları, test geliştirmenin aşamalarını, madde ve test istatistiklerini ve aralarındaki ilişkileri, testlerdeki geçerlik ve güvenirlik türleri ve bunların hesaplanmasını, maddenin özelliklerini, türlerini, yazım esaslarını ve redaksiyonunu, deneme formu ve deneme uygulamasını, madde analizi yöntemlerini, madde düzeltme ve madde seçimi, nihai testin oluşturulması, yönergesinin yazılması, doğrulayıcı faktör analizi, test istatistiklerinin kestirilmesi konularında bilgi, beceri, tutum ve anlayışlar.

RPD 519

Endüstride Rehberlik ve Psikolojik Danışma

Dersin İçeriği

Çalışma hayatının sosyo-ekonomik ve politik sistemlerle ilişkisi, endüstri psikolojisi ve çalışma alanı, işletmelerde iş ve işgörenler arasındaki iletişim örüntüleri, motivasyon, verimlilik, endüstride psikolojik danışmanların rol ve fonksiyonları.

II.Yarıyıl
Akademik Program II Yarıyıl Ders İçerikleri

RPD 502

Bireysel Psikolojik Danışma Uygulaması

Dersin İçeriği

Bireysel psikolojik danışmanın önemi, amacı ve gelişimi, bireysel psikolojik danışmada kullanılan teknikler, yaşantısal olarak bireysel psikolojik danışma uygulamaları.

RPD 504

Bireyi Tanıma Teknikleri ve Uygulaması

Dersin İçeriği

Bireysel farklılıkların nedenleri, bireysel ve grupsal farklılık alanları, bireysel farklılıkları ölçmenin tarihsel kökenleri ve gelişimi, bireysel faklılıkları ölçme yaklaşımları, yöntem ve
araçları, ölçme araçlarına eleştirel yaklaşım ve uygun araç seçme ilkeleri.

RPD 512

Bilgisayar ve İstatistik Uygulamaları

Dersin İçeriği

Araştırma dizaynında uygun istatistik tekniklerini kullanmayı planlama, bu teknikleri uygulama ve bulguları yorumlama becerilerini kazanma, temel istatistik tekniklerinin kullanımı ve uygulamaları, bir dönem süresince bu derste verilerin toplanması, bilgisayar ortamında işlenmesi, elde edilen bulguların bir araştırma raporu için tablolaştırılması ve yorumlanması işlemlerini uygulamalı olarak yürütülmesi, araştırma dizaynında uygun tekniklerin seçimine karar verme ve SPSS ortamında bu teknikleri kullanarak bulguları yorumlama üzerinde yoğunlaşma.

RPD 514

Meslek Danışmanlığı Uygulaması

Dersin İçeriği

Mesleki danışma tekniklerini bilme ve bu teknikleri kullanarak meslek seçme sorunu olan bireylere mesleki danışma yapabilme bilgi ve becerilerini kazandırmayı amaçlayan bir derstir.

RPD 516

Ergenlik Psikolojisinde Güncel Konular

Dersin İçeriği

Ergenlik kuramları, ergenlikte fiziksel, cinsel, bilişsel, sosyal, duyuşsal ve ahlaki gelişim, ergenlikte ruh sağlığı, ergenlik problemleri, ergenlik psikolojisinde yeni yaklaşımlar.

RPD 520

Motivasyon ve Öğrenme Kuramları

Dersin İçeriği

Motivasyon ve öğrenmeyle ilgili güncel konu ve sorunlar. Beceriye karşı motivasyon. Öğrenmede üst düzeyde düşünme.

RPD 700

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Semineri

Dersin İçeriği

Rehberlik ve psikolojik danışma alanıyla ilgili bir konuyu seçip araştırma ve inceleme, bunu grup ortamında tartışma, alanla ilgili yeni gelişmeler hakkında bilgi edinme, araştırılan konuyu yazılı bir rapor haline getirme.

RPD 702

Yüksek Lisans Tezi

Dersin İçeriği

Öğrencinin uzmanlaşmak istediği özel alanla ilgili literatürün incelenmesi, derlenmesi ve ilgili verilerin seçimi ve raporlaştırılması